Späť na výpis článkov

Bývanie

Ako ušetriť na hypotéke?

S príchodom februára 2016 prišla silná vlna hypotekárnych úverov, na ktorú postupne nabehli všetky banky. Do ponuky zaradili úrokové sadzby začínajúce sa jednotkou. Od roku 2016 už pár rokov ubehlo, trh sa niekam posunul a úroky postupne klesali aj pod 1% - nú hranicu. 
Veľký dopyt po bývaní spôsobil veľký dopyt po hypotekárnych úveroch. A prečo neplatiť na hypotekárnom úvere menej keď je tu tá možnosť? Existuje lacnejšia alternatíva? Rozoberieme si varianty ako znížiť mesačný výdavok na splátku hypotéky. 

Prvým, najjednoduchším, najmenej bolestivým, finančne aj časovo najmenej zaťažujúcim riešením je ísť priamo do najbližšej pobočky banky, ktorá Vám úver poskytla a popýtať sa či je možnosť na zníženie úrokovej sadzby na Vašom existujúcom úvere. V prípade, že áno, nastáva otázka, na aké obdobie by bol úrok znížený, či len do konca prebiehajúcej fixácie, alebo je to nová fixácia? Taktiež koľko by celá táto zmena stála? Zadarmo Vám to banka zrejme nespraví. Ide o zmenu zmluvných podmienok.

Ak tu taká možnosť nebude, nič sa nedeje. Na Slovensku pôsobí 17 bánk poskytujúcich hypotekárne úvery a ďalšie 3 stavebné sporiteľne. Každá banky si chce klienta udržať, možnosti pobočky na prácu s úrokom sú limitované a preto jedno z riešení bude zadať predčasné splatenie hypotekárneho úveru. Žiadosť o predčasné splatenie máte bez poplatku, nič Vás to reálne nestojí a keď sa do stanoveného termínu na žiadosti nestihne úver splatiť, nič sa nedeje a pokračujete ďalej v splácaní úveru. Po zadaní predčasného splatenia Vás bude kontaktovať retenčné oddelenie, ktoré má vyššie kompetencie ako pobočka. Pokiaľ nezadáte predčasné splatenie a chcete sa s nimi skontaktovať, vo väčšine prípadov nepochodíte.

Treťou možnosťou je nájsť výhodnejšiu ponuku na trhu a hypotekárny úver zrefinancovať tam. Treba mať na pamäti aj prípadné poplatky spojene s novým, aj starým úverom, treba spočítať náklady spojené s vkladom na kataster, poplatkom za predčasné splatenie, poplatkom za poskytnutie úveru, prípadne poplatkom za vypracovanie znaleckého posudku.

A prečo považujem za dôležité zaujímať sa o splátku hypotéky? Často je to záväzok na 30 rokov, veľa z nás splatí hypotéku až tesne pred dôchodkom. Na ukážku vzorový príklad. Klient, ktorý ma hypotekárny úver vo výške 80 000 eur po dobu 30 rokov a úrok 1,49%, splátka 275 eur, celkovo preplatí približne 19 300 eur za predpokladu, že sa úrok nebude meniť a neurobí sa žiadna mimoriadna splátka.

Rovnaký klient s výškou úveru 80 000 eur, so splatnosťou 30 rokov, s úrokom 1% má splátku 257 eur. Celkové preplatenie je približne 12 700 eur. V tomto prípade klient ušetril 6 600 eur na rovnakom úvere za rovnakého predpokladu, že sa úrok nebude meniť a neurobí sa žiadna mimoriadna splátka.

Suma sumárom, nezáleží, ako sa podarí znížiť splátka prvou, druhou alebo tretou možnosťou. Podstatný je výsledok, t.j. možno menej platiť, možno menej preplatiť. Ideálne oboje. Všetko záleží od individuálnej potreby klienta.

Pokiaľ máte záujem o dodatočné informácie, prípadne využiť moje služby, neváhajte ma kontaktovať formou emailu info@idealnahypoteka.sk alebo na tel. čísle +421 907 045 763. Rád Vám budem nápomocný. Ďakujem

Maroš Revický

Loan Specialist

LinkedIn

Maroš Revický

Zavolajte mi

+421907045763