Späť na výpis článkov

Bývanie

Doba splácania úveru a jej vplyv na výhodnosť hypotekárneho úveru

Ľudia si myslia, že doba splácania úveru má vplyv na výhodnosť hypotekárneho úveru, na schválenú výšku úveru a najmä na úrokovú sadzbu. Preto si volia kratšiu splatnosť úveru v domnení, že úver vyplatia skôr. I keď má klient možnosť zvoliť si splatnosť úveru na 30 rokov, častokrát si zvolí dobu splácania na 20 rokov. Pravdaže, pokiaľ má príjem, tak mu úver na požadovanú splatnosť bude schválený. Ak bude mať dobrú platobnú disciplínu, v živote sa nič neočakávané neudeje, tak aj ten úver splatí za 20 rokov. Prečo ale takéto nastavenie úveru neodporúčame robiť, aj keď je dostatočný príjem? Aké to má riziká?

Hypotekárny úver má tzv. fixáciu úrokovej sadzby, ktorá znamená, že máte zagarantovaný úrok „X %“ po dobu splácania „Y.“ Fixácia je zväčša kratšia ako celková splatnosť úveru. Čo môže nastať, keď sa zmení fixácia? Úroky môžu porásť, splátka sa navýši a to čo bol klient schopný doteraz splácať, už po zmene úroku môže byť problém. Ďalší dôvod môže byť ekonomická situácia. Môže prísť kríza, strata zamestnania, vyčerpanie úspor. Samostatnou kategóriou je zdravie a problémy, v dôsledku ktorých vypadne v domácnosti príjem a splácanie úveru je už poriadnou záťažou na rodinu. Pokiaľ je kvalitne pokrytý úver formou poistenia, určite to pomôže.

Ak máte možnosť, dajte si na úvere maximálnu dobu splatnosti. V každej banke, ktorá poskytla hypotekárny úver, viete bezplatne raz ročne zrealizovať tzv. mimoriadny vklad. Pokiaľ sa mimoriadny vklad nezrealizuje, nič sa nedeje. V čase fixácie úveru viete opäť bezplatne vložiť akúkoľvek veľkú čiastku.

Majte nastavené splátky na minimum pre prípad nepredvídateľných situácií. Vyplatiť úver, pokiaľ sú peniaze je už veľmi jednoduchá záležitosť. Rozdiel medzi splátkami so splatnosťou úveru na 20 a 30 rokov odkladajte bokom s adekvátnym zhodnotením.

Napríklad:
Pri hypotéke 80 000 eur, úroku 1,49%, splatnosti 30 rokov je splátka 275,71 eur.
Pri hypotéke 80 000 eur, úroku 1,49%, ale splatnosti 20 rokov je splátka 385,67 eur.
Rozdiel v splátke je 109,96 eur, ktorý si môžete odkladať a raz ročne, prípadne pri výročí fixácie vložíte do úveru formou mimoriadneho vkladu.
Ako bonus. Ak by ste si mesačne odkladali sumu 109,96 eur so zhodnotením 4%, úver máte splatený za 19 rokov, čo je ešte rýchlejšie, ako ste pôvodne plánovali

Maroš Revický

Loan Specialist

LinkedIn

Maroš Revický

Zavolajte mi

+421907045763