Späť na výpis článkov

Zabezpečenia príjmu

Vplyv fixácie na úrokovú sadzbu

Čo je to fixácia a na čo slúži? Na koľko rokov si viem zafixovať úrok? Aká je najvýhodnejšia fixácia na hypotekárnom úvere? S týmito otázkami sa najčastejšie stretávame pri rozhovore s klientmi, keď sa rozhodnú pre hypotekárny úver. Zjednodušene vysvetlené, fixácia je garancia úroku na určité obdobie dohodnuté v zmluve, bez ohľadu na to, aký bude vývoj úrokov v čase. Či budú úroky na úveroch rásť, alebo klesať, na Váš úrok to nebude mať vplyv.

To však neplatí, keď vyprší obdobie fixácie. Banka Vám automaticky pošle ponuku na nový úrok, ktorý už môže byť vyšší, ale aj nižší, ako ste mali počas fixácie. Vtedy je vhodné obdobie zistiť možnosti na zníženie úroku.

Vplyv na výšku úroku má aj samotná doba fixácie, ktorú si klient môže vybrať na obdobie od 1 až po 10 rokov. Záleží od konkrétnej banky, čo má v ponuke. Sú banky, ktoré preferujú 3 ročné fixácie a na tieto úvery majú aj najnižšie úroky. Potom sú banky, ktoré uprednostňujú 5 ročné fixácie a k tomu prislúcha aj úrok. Jedna banka ponúka 15, aj 20 ročnú fixáciu.

Aká fixácia je najvýhodnejšia? Treba sa pozerať dopredu a predpovedať nárast úrokov? Áno. Rast úrokov skôr či neskôr nastane, úroky sú aktuálne veľmi nízke. Či to nastane o rok, dva, päť alebo desať, to nevie nikto. Bude to dramatický rast úrokov, alebo mierny? Nedokážeme predikovať, čo bude v budúcnosti. Avšak vieme čo by nastalo, keby sa úroky zdvihli dramaticky. A toho sú si vedomé aj banky aj napriek opatreniam, ktoré už zaviedla Národná banka Slovenska (NBS), tzv. stress test.

Ak riešite vlastné bývanie a potrebujete pomôcť s vybavením hypotekárneho úveru, skontrolovať výhodnosť súčasnej zmluvy Vášho úveru, kontaktujte nás na adrese info@idealnahypoteka.sk alebo na tel. čísle +421 907 045 763. Radi Vám budeme nápomocní.

Maroš Revický

Loan Specialist

LinkedIn

Maroš Revický

Zavolajte mi

+421907045763